Äventyr i Jordanien

”Vi är supernöjda! Har fått MYCKET bra feedback från alla som var med. Allt fungerade utmärkt, både med Håkan och den lokala guiden från Jordanien. Jag hoppas vi hörs vidare för fler tokigheter i framtiden.”

Företagsledningen premierar varje år sin personal med en speciell resa och man ville i år besöka ett av de sju nya underverken i världen.  Den 2000 år gamla nabateanska, rosaskimrande klippstaden Petra i Jordanien är ett av dessa underverk.

Vi flög bekvämt till Amman, Jordaniens huvudstad och sedan med buss söderut.  Första dagen red vi kamel i den dramatiska öknen Wadi Rum och kände historiens vingslag av Lawrence of Arabia och hans ”seven pillars of wisdom”. På kvällen intog vi en spännande måltid under stjärnorna och övernattade i den svala öknen.

Nästa dag styrde vi kosan mot Petra. Vi kunde där beundra alla vackra utgrävda palats, en utomhusteater för 3000 personer, otaliga gravkamrar och monument. Den mest kända byggnaden ”The Treasury” möter besökaren när man gått genom ”the Siq”, en 1000 meter lång, trång ravin genom ett bergsmassiv. För många år sedan spelades delar av filmen Indiana Jones in i Petra.

Sista dagen tillbringade vi vid Döda Havet som ligger 400 meter under havsnivån och fick bekräftat att man flyter som en kork i det saltmättade (35%) havet. Tillflödet av vatten till Döda Havet minskar katastrofalt och vattennivån sjunker med 1 meter om året. Planer finns att bygga en pipeline från Röda Havet till Döda Havet och därmed rädda sjön från uttorkning på sikt.

Vi ”gjorde” Jordanien på tre dagar men man kan spendera mera tid i det fantastiska landet  som satsar stort på turismen trots regionens utmaningar i och med den arabiska våren. Jordanien är inte så känt i Sverige för att vara ett turistland, men alla som besökt landet är översvallande nöjda – och överraskade.

Håkan Damm
Guide

Håkan Damm är pensionerad svensk diplomat som tjänstgjort i bl.a. Jordanien. Han har nära personkontakter och goda kunskaper om landet och dess befolkning.