En renskötares vardag

Jag heter Daniel Persson och är same. Jag har alltid varit renskötare, jag kommer inte ihåg när jag började, utan det har alltid varit en del av mitt liv. Som renskötare har jag ett renmärke och det fick jag när jag var väldigt liten. Det är påbyggt från min bror som i sin tur har ett påbyggt från vår pappa.

Den samiska kulturen handlar om att leva nära naturen och på naturens villkor. Att hela tiden rätta sig efter renen, vädret och klimatet. Samernas synsätt är att vi bara lånar marken, vi äger inget och det är otroligt viktigt att vi inte förstör något för kommande generationer.

Till Daniel fick några av våra kunder följa med för att övernatta i april. Tillsammans med vår guide gick de tillsammans på turskidor upp till samevistet i Hosjöbottnarna. På vintern är vägen ej plogad fram till vistet, vill man besöka Daniel och hans familj får man ta sig de 12 km på skidor eller med skoter. Väl framme kunde gästerna njuta av bastu och bad i badtunnan varvat med dopp i en kallkälla. På kvällen bjöds det på en trerätters middag med råvaror från naturen. Efter en god natts sömn fick våra gäster möjlighet att följa med Daniel på rensafari. Renskötsel är vardagssyssla för samerna och här fick gästerna en inblick i en samefamiljs vardag. En annorlunda och spännande upplevelse att få ta del av fjället, naturen, människorna och djuren som lever här varje dag.

rensafari