Äventyrskonferens Azorerna

”Ett stim av delfiner hoppar lekfullt runt oss. Vi sitter på kanten på RIB-båten med ena benet i det djupa, blåa Atlanten. Skepparen ber oss göra oss redo för vårt första dopp. ”Give me your arm”. Försiktigt hjälper han oss i vattnet för att vi ska komma i så mjukt som möjligt och för att undvika plask och därmed störa djuren. Stunden är här för vårt första möte med delfinerna, i deras naturliga miljö, på deras villkor…”

Azorerna är en ögrupp av nio vulkanöar som ligger utanför Portugals kust mitt i det mäktiga Atlanten, och är en perfekt arena för en riktig äventyrskonferens. Havet runtomkring och mellan öarna är uppemot 500 meter djupt eller mer. Azorerna kallas ofta för Edens lustgård och efter detta besök ser vi verkligen varför. Grönt, grönt, grönt så långt ögat når med hortensior i olika färger i högsta blom längs vägarna och uppåt bergen. Här finns mängder med vackra kratersjöar och en uppsjö av spännande aktiviteter att ägna sig åt. Öarna har heller inte riktigt träffats av den stora massturismen ännu vilket också är en stor fördel. Men skönheten är slående och det är en exotisk upplevelse som möter oss här på relativt nära håll från Sverige. Dessutom är djurlivet i havet magnifikt då mer än 25% av världens valarter har identifierats i ögruppens vatten. En del är bosatta här och övriga passerar området då de flyttar på hösten och våren. Azorerna är alltså en verkligt unik plats på vår jord för en verkligt annorlunda konferens.

Vi spenderade en av våra dagar på Sao Miguel, den största av de nio öarna, ute på havet. Morgonen berikades av valsafari där vi hade turen att se fyra kaskelottvalar komma upp till ytan och andas innan de återigen dök ner i havets djup. Det är en mäktig känsla att få se dessa enorma djur skymta vid i vattenytan. Andra halvan av dagen var av det lite mer äventyrliga slaget, nu var det nämligen vår tur att hoppa i vattnet. Utrustade med våtdräkt och snorkel gav vi oss ut till havs igen. Vi var en liten grupp på bara fyra personer och med oss i båten hade vi en forskningsassistent för att granska så att delfinerna inte stördes av vår närvaro. Vi fick uppleva både vanliga delfiner och flasknosdelfiner. De sistnämnda bestämde sig för att ge oss en riktig show då de hoppade lekfullt och slog volter i luften runt omkring oss. Vi snorklade stilla och de simmade under och runtomkring oss, nyfiket tittande på oss för att se vad vi var för några. De kom och simmade iväg som de kände för och upplevelsen var total. Vi var verkligen där i deras miljö, på deras villkor.

Övriga aktiviteter som kan berika er konferens på dessa öar är exempelvis vandring, mountainbiking, canyoning, besök i vulkaner (ön Terceira är en av få platser i världen där man kan gå in i en vulkan), bad i varma källor, djuphavsfiske, kajakpaddling, klättring med mera. Vi har efter denna resan hittat duktiga samarbetspartners för aktiviteter och skapat verkligt minnesvärda program för er nästa konferens.

Kontakta oss gärna för mer information och förslag!