Upptäck Gotland – nästan som utomlands

Historiens medeltida vingslag missar aldrig ett tillfälle att göra sig påminda. Kyrkoruinerna, ringmuren, de kullerstensbeklädda gatorna, de gamla stenhusen… Allt vittnar om den rika medeltida stad som Visby en gång var. Vi har nyligen kommit hem från ett underbart möte med den rika upplevelseö som Gotland är idag…

Tillsammans med vår aktivitetspartner på ön besöker vi bland annat ölfantasten Dan på hans gård på den Gotländska landsbygden där vi får smaka riktigt god, söt och hembryggd ”Gotlandsdricke”. Under tiden vi dricker berättar han roliga historier om traditioner och händelser på bygden. Vi njuter av både drycken och nöjet att träffa en sådan härlig personlighet:

-”En bra Gotlandsdricke ger ungefär 3 slagsmål på 10 liter”, skrockar Dan nöjt på skön gotländska.

Eftersom det regnar under vårt besök på ön så flyttas vår utefika in i en tjärdoftande, varm stuga mitt i skogen där elden sprakar fridfullt. Här träffar vi Dans pappa Stig som varje sommar framställer tjära på anläggningen tillsammans med sina kompisar i hembygdsföreningen, som i tidningen omnämns varmt som ett traditionellt ”Gubbdagis”. Och vi påminns om att det är just denna typ av möten som vi minns allra mest efter en resa.

Den karga men ändå så evinnerligt vackra landsbygden antyder att det handlar om överlevare som bosatt sig här en gång för länge sen. Gotland har mystiken, naturen, vyerna, gästvänligheten, kreativiteten… Dessutom finns här en stark laganda och vikänsla på ö, man håller ihop och jobbar tillsammans. Det märks på utbudet, såväl när det gäller hotell som restauranger och aktiviteter. Allt är genuint och genomtänkt och det är lätt att skapa riktigt fina arrangemang här med en genomgående röd tråd.

Att boendet blir en del av upplevelsen är här en självklarhet. Det hålls en jämn hög klass och erbjuds både moderna och medeltida alternativ. Kanske vill ni spendera natten i en gammal försvarsanläggning eller en nedlagd kalkstensfabrik? Perfekt kuliss för ett privat möte för den mindre gruppen med otroligt fin mat och komfort i mycket annorlunda miljö. Eller har ni inspirerats av TV-serien ”Så mycket bättre” som spelats in på en gård på södra Gotland och vill sätta ihop er egen version under nästa konferens? Kombinera med galamiddag, konsert och eldjonglörer i en pampig kyrkoruin inne i Visby och ni är i mål.

Vill du också resa utomlands fast ändå stanna i Sverige? Behöver ni hjälp under er nästa besök på Almedalsveckan? Vi tittar gärna på förslag för just er unika Gotlandsupplevelse. Maila oss och berätta om er konferens så återkommer vi med idéer!

/Cecilia Henrikson för Adventura i Visby