Bokskog i vårskrud

Sista dagen i maj var det återigen dags för bankpersonsalens årliga vandring och i år valde vi de vackra bokskogarna kring Häckeberga slott. Guiderna Johan och Camilla mötte gruppen vid slottet. I ryggsäckarna var det packat med allehanda delikatesser – skånsk spickeskinka, bröd från Olof Viktors (utsedda till Sveriges bästa café av White Guide), cider från Kivik och mycket mer.
Vår guide Camillas bakgrund som biolog och ekolog gör alltid vandringarna extra intressanta. Vi stannade till exempel vid ett åldrande träd, numera hem för tusentals insekter och en viktig del i den biotop vi vandrar i. Vi såg också spår efter vildsvin och deras ”badkar”, en lerpöl som visar alldeles färska spår av besök. På fältet ser vi ett rådjur skutta iväg över fältet. Naturen när den är som vackrast.
Vi packar upp vår picknick på en vacker plats med en spännande historia. Platsen fungerade faktiskt för hundratals år sedan som en pestkyrkogård. Färden går vidare och vi kommer åter till startpunkten efter några spännande timmar i skogen. Så fantastisk natur, ett stenkast från pulserande städer som Malmö och Köpenhamn.