Island – sagornas, vulkanernas och de varma källornas land

I slutet av april packade vi väskorna och drog med en av våra äldsta kunder till Island för fyra dagars spännande äventyr. Direkt när vi landade gick turen till Blå Lagunen, en lätt surrealistisk upplevelse där en jättelik varm källa omvandlats till ett stort poolområde. Skön avslappning och en kall öl i badet innan vi drog in mot Reykjavik för ett besök på en fiskrestaurang där en trettonrätters (!!) avsmakningsmeny skulle avnjutas. En matupplevelse många av våra gäster faktiskt utnämnde till ”den bästa någonsin i mitt liv”!
Morgonen därpå började vårt stora äventyr. Vi packade om till mindre ryggsäckar innan vi tog vi plats på 4WD motorcyklar för att uppleva landet på ett mycket annorlunda sätt. Vi körde genom ett makalöst landskap – platser där vi inte träffade någon annan människa – och det var stundtals en stor fysisk utmaning att ta sig fram på små stigar och vägar. Vi korsade strömmande älvar och passerade stora snöfält där det gällde att våga gasa fullt för att inte fastna i den djupa snön. På en liten lokal krog stannade vi för lite värmande isländsk köttsoppa. På kvällen kom vi till området kring Hvergardi, här checkade vi in på ett litet hotell som värmdes upp av varma källor – ja man kunde till och med koka sitt eget frukostägg i en varm källa…
Färden gick vidare över fjäll, älv och myr. Ett spännande stopp gjordes där vi steg ner i underjorden och vandrade i gamla lavagångar som har mejslats ur berggrunden efter att varm lava från ett vulkanutbrott skapat sin väg genom berget.
Efter två långa dagars körning, trötta och möra i kroppen men med upplevelser vi aldrig glömmer, kunde vi konstatera att vi tillryggalagt 28 mil. Inte konstigt det kändes i kroppen.
Tillbaka i Reykjavik väntade en god middag och en skön hotellsäng. Tidig start sista morgonen för vårt sista äventyr på den här resan – snorkling i Silfra sprickan som skiljer amerikanska och europeiska kontinenten. Silfra har ett siktdjup på cirka 100 meter, vilket gjorde att vissa kände en svindel och höjdkänsla när vi snorklade de djupa partierna i det kristallklara vattnet. När man är törstig så är det bara att öppna munnen och dricka vattnet som renats genom berg och glaciärer i tusentals år. En riktigt häftig och annorlunda upplevelse.
Glada och nöjda med en mängd nya oförglömliga upplevelser styrde vi åter hemåt, bakom mig på planet hör jag gruppen redan planera sina kommande resor och äventyr. Undrar var resan går nästa gång?
Johan, guide Adventura