Lappland – en resa, två länder

Ett av världens största renhållningsföretag reste mot hemliga äventyr i Lappland i norr. I London klev de ombord ett chartrat plan mot en värld så olik den de lämnade bakom sig…”

När deltagarna klev av flygplanet i Kiruna möttes de av köld som bet i kinderna. Efter ombyte till varma skoteroveraller, kängor, handskar och varm mössa så styrdes kosan ut i vildmarken. Snart tog tystnaden över och i vår camp vid Torneälven hade nu temperaturen krupit ned till minus 20 grader. Helgrillad ren stod på menyn och en god doft spred sig över campen. Snart spelade ett magiskt norrsken över himlen och just då stämde våra samiska vänner upp i en vacker, trolsk jojk. Ögonblicket var magiskt där ute i vildmarken där storartade naturfenomen och mytomspunna traditioner möttes i en vacker symfoni. När sömnen gjorde sig påmind så kröp alla deltagare ner i varma sovsäckar och somnade skönt till ljudet av sprakande eldar i kaminerna.

”Största upplevelsen var när vi gick längs med Torneälven, det var minus 17 grader, snön knarrade under mina fötter, tystnaden var total och jag kände mig totalt utlämnad i vildmarken, det var sån makalös upplevelse…” – En kommentar som fälldes av en de hänförda gästerna

Dagen efter gick resan vidare med tåg mot Narvik, en tågresa som kallats en av världens vackraste. Väl framme i Narvik och Norge så byter vi färdmedel. I hamnen väntar en båt som ska ta gruppen ut till Lofoten för två dagars konferens. Konferenslokalen är inte vilken som helst, utan det är byns kyrka som får fungera som mötesrum för gruppen. Upplevelserna i norr fulländades med en späckhuggar- och havsörnsafari.

Efter fem intensiva och oförglömliga dagar så vinkar vi adjö till 100 st lyckliga engelsmän, på väg mot en annan värld så olik den de just lämnar bakom sig…