Nunnor, cyklar och äppelodlingar

Ledningsgruppen för ett av Sveriges största byggbolag sökte en annorlunda heldag i samband med sin konferens i Åhus. Vi satte ihop ett heldagsupplägg på Österlen, där det handlade mycket om sinnesintryck under hela dagen. En dag som de kommer att minnas lång tid framöver.

På morgoen möttes vi i Brösarp i en äppelodling. Här var arbetet i full gång med skörden av äpplen. Gruppen fick ta del i arbetet på odlingen, smaka goda svenska äpplen och fick lite frukost innan vi klev på våra mountainbikes för en ca 50 km cykeltur i vacker natur. Turen gick mot Christinehofs Ekopark, där guiden Eva kom och informerade om platsen samt det viktiga naturvårdande arbete man framgångsrikt genomför på det ca 1000 hektar stora området som ligger inom Högestads och Christinehofs ägor. Lunchen serverades nere vid Hallamölla kvarn, nere vid den vackra Verkeån. Snart var det dags att åka vidare och ta del av nästa möte. Nu hos nunnorna på Mariavalls kloster. Här blev det ett spännande möte mellan deltagarna och nunnorna. Frågorna var många. Varför väljer man att bli nunna? Hur ser dagarna ut i klostret? Varför ligger det ett stort nunnekloster i skogarna ute på Österlen?

Vi lämnade klostret på eftermiddagen. Nu ändrade naturen karaktär, från bokskogar en bit inåt landet, så närmar vi oss nu kusten och en milsvidd utsikt över havet. I Vitemölla övergår asfaltsvägen till en liten stig. En kort ölpaus innan vi ger oss ut på lite trixigare cykling. Nu får verkligen mountainbiken visa vad den går för. Turen går mot Haväng, här avslutas cyklingen. Vi har nu kommit till en privat gård, det är i dessa fantastiska lokaler kvällens middag ska serveras. Här har kocken Olivia förberett en middag bestående av 13 rätter… Lyckliga och trötta, med massor av nya intryck, hämtar bussen våra gäster sen kväll för återfärd mot Åhus.