Smakrik vandring

”Höstdagen är klar och solig med en krispig friskhet i luften. 45 banktjänstemän är laddade för eftermiddagens vandring som ska ta oss ut i den vackra naturen kring Stenshuvuds Nationalpark.”

Vandringen utgick från prisbelönta restaurang Allé söder om Kivik på Österlen dit gästerna anlände med buss. Höstfärgerna sprakade i rött, orange och gult och vädergudarna var på vår sida, strålande sol från en klarblå himmel. Vi hade tre timmar till vårt förfogande och hade lagt upp en passande vandringstur i den fantastiska naturen. Vi ville också att våra gäster skulle få ta del av den högklassiga odlings- och matkultur som regionen bjuder på. Vi hade därför placerat ut ett par stationer med smakprov av olika delikatesser.

Första stoppet var placerat vid en ekologisk äppelodling där Henrik från Äppelriket hänförde publiken med sin kunskap om odling, förädling och Kivik som äppelodlarmecka. En rad läckra äppelsorter bjöds runt och det var ingen som tvivlade på fördelen med att köpa svenska äpplen. Efter en timmes promenad kom vi till en vacker utsiktsplats där Cecilia fick ta över publiken. Med sig hade hon fyra lokalt odlade ostar som avsmakades tillsammans med ett alkoholfritt russinvin. Det provades och diskuterades i gruppen, men alla verkade rörande eniga om att det var Cecilias egenproducerade blåmögelost som var favoriten. En helt ny ost som ännu inte nått marknaden.

Färden gick vidare över stock och sten där vi gick genom kohagar och idyllisk bokskog. Röster i gruppen hördes ”Så gott allt varit! Nu saknas bara lite kallskuret på detta.” Gissa om de blev glatt överraskade när det efter den sista ansträngande backen upptäckte ett bord i skogsbrynet uppdukat med vit duk, kallskuret från trakten och rött vin.

Glada och nöjda, med ordentlig aperitif på plats i magen, kom de till slut tillbaka till Eva på Allé. Här väntade tända ljus, fredagsmys och en underbart mustig höstsoppa. Härlig höstdag på jobbet helt enkelt – även för oss!

Tidigare i höst var vi ute och snorklade med en grupp i samma område. Denna aktivitet kan kombineras med ovanstående vandring för att få in ett litet äventyr längs vägen. Läs mer om snorklingen här.