Snorkling på Österlen

Plötsligt bryts stillheten, plask! En stor havsöring hoppar en halvmeter från oss. Vi är i Verkeån på Österlen, en naturskön å som har sina källor på Linderöåsen och rinner ut i havet vid Haväng norr om Kivik.

Från stranden vid Verkeåns mynning och upp till en kilometer ut i havet, finns på havsbottnen välbevarade rester av en tallskog från äldre stenålder. Resterna består bland annat av stubbar och fallna stammar, varav de äldsta daterats med C14-metoden till en ålder av 10 500 år. I samma område finns tjocka lager av gyttja som under äldre stenåldern avsattes i Verkeåns forntida översvämmade dalgång. I gyttjelagren har arkeologer påträffat flera fiskeanläggningar av trä som är de äldsta kända i världen. Dessutom har man funnit guldmynt från Romarriket under forskning i området.

Vi klädde oss i tjocka våtdräkter som skydd mot kylan, simfenor, cyklop och snorkel. Erfarna guider ledde turen och längs vägen spanade vi efter de stora havsöringar som vandrar upp i ån. Vi såg fisken stå i strömmarna bakom stenarna och gömma sig. Kunden sov var ett ungt gäng som hade gjort det mesta, och därför ville ha en annorlunda aktivitet, var mycket nöjda efter övningen. ”Det var en väldigt udda och spännande aktivitet. Vi hade jättekul!

Resten av vistelsen spenderade de på gemytliga Kafferosteriet på Österlen där de fick njuta av både god mat och vackra vyer.