Swedish Lapland

Swedish Lapland – ofta även kallat Europas sista vildmark. Här finns enastående natur och spännande samekultur sida vid sida. Swedish Lapland är en av landets absolut bästa regioner för företagsevent med en matkultur som imponerar, såväl när du befinner dig i en tältkåta i vildmarken eller i en restaurang i staden. Vi åkte i förra veckan till norr för att knyta nya kontakter, uppdatera oss kring hotellutbudet och få ny inspiration inför kommande resor. Vi fick allt vi hoppades på och mycket mer.

Resan inleddes i Skellefteå där vi bland annat fick se en stad med ett stort mått på kreativitet och öppenhet för idéer såväl i stadens allmänna utrymmen som i dess eventlokaler. Dessutom finns ett av landets bästa mikrobryggerier i stan. En god välkomstmiddag serverades i ett vackert värdshus av trä, då det är just i Skellefteå den största kunskapen kring husbygge i trä finns.

Nästa mål för resan var landets mecka för testkörning på vinterväglag. Här samlas varje vinter världens alla bilproducenter då isarna fryser sig tjocka. På vägen till iskörningsmeckat hittar vi flera aktivitetsleverantörer som ger möjlighet att klättra högt bland trädkronorna eller att åka skoter eller fyrhjuling ut till en vildmarkscamp för att övernatta med kollegorna runt en värmande eld i en tältkåta. Här bjuds det kulinariska läckerheter runt elden och vi fick smaka den godaste renskav vi ätit. Självaste Leif Mannerström kontaktade familjen som driver campen för att få lära sig laga vldmarksmat på riktigt, och bara det säger en hel del.

Vi besökte också ett sameviste och bjöds in i en av kåtorna för att värma oss framför elden och höra historier om dåtidens såväl som nutidens alla möjligheter och utmaningar för samerna. Familjerna arbetar fortfarande med renar och beger sig till kusten med djuren när vintern kommer. Vi fick ställa en massa frågor om samernas liv och leverne medan björkteet och kokaffet värmde oss ytterligare.

I Arjeplog finns områdets svar på ishotellet – Iglootel, där ni bor i igloos helt byggda av snö. Upplevelsen är högst annorlunda och det är en fascinerande känsla att kunna sova så gott i 4-5 minusgrader. Men innan det är dags att krypa ner i de varma sovsäckarna är det läge att värma upp med ett skönt dopp i badtunna, självklart under bar himmel med goda chanser till norrsken i den kalla natten. Det finns självklart även varma boenden i Arjeplog, bland annat en fin lodge mitt i en skidbacke med en vidunderlig utsikt över Hornavan, Sveriges djupaste sjö. Förutom att just iskörningen kan vi här komplettera med aktiviteter som hundspann, skoter, isfiske med mera.

Resan gick vidare mot ”huvudstaden” i Laponia (Swedish Lapland) – nämligen Luleå. Här finns flera moderna hotell, spännande lokaler, stora mötesrum och fina restauranger. Vår personliga favorit hittar vi en bit utanför centrum där man satsat på högsta kvalitet på maten i traditionell och historisk miljö. Vintertid då isen har lagt sig är det lätt att glömma att här även finns en av landets mest nordliga skärgårdar med många aktivitetsmöjligheter både sommar som vinter. När isen ligger tjock finns det exempelvis möjlighet att åka med på en riktig isbrytare! Och för de riktigt våghalsiga kan det arrangeras ett dopp i isvattnet för den som utrustat sig med en avancerad torrdräkt. Eller varför inte prova att åka spark eller långfärdsskridskor?

Låter det intressant? Hör av er så sätter vi ihop ett förslag som matchar just ert företags förutsättningar på bästa sätt!